torsdag 6 december 2018

VLOOKUP med multipla kriterier

Visst har vi alla råkat ut för situationer där vi behöver ha flera vilkor sanna för att VLOOKUP ska vara rätt operation. Det finns ett ganska enkelt sätt att kringå den formen av problematik.

Låt oss säga att vi har följande information i en tabell.


Vi vill plocka priset här ifrån men vi vill samtidigt att alla kriterierna i kolumn A-D stämmer med målet. Antagligen skulle vi kunna skapa en massa krångliga AND och IF formeler för att få det att funka. Eller kanske ännu heller INDEX och MATCH. Men det bli en massa kod som vi egentligen inte behöver. Lösningen ligger i att skapa en ny column och göra en enda formel i denna. Den vi ska använda os av heter CONCAT


Det är en busenkel formel som trycker ihop all info i de fält vi väljer till ett enda. Med =CONCAT(B2:E2) Får vi följande resultat.


Fyll formeln i hela kolumnen som ska användas och gör samma sak i den mottagande tabellen. Vi får följande struktur.

Prislista

Lager

Det enda vi behöver göra nu är en vanligt VLOOKUP mot A kolumnen för att få det resultat vi vill ha. =VLOOKUP(A2;Prislista!A:F;6;FALSE)


Självklart kan vi snygga till det genom att formatera cellerna som valuta och plocka bort #N/A med ett enkelt tillägg I formeln. =IFNA(VLOOKUP(A2;Prislista!A:F;6;FALSE);"")

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar